Historie

Jora Oliehandel BV is een betrouwbare onderneming die kan terugvallen op maar liefst meer dan 44 jaar ervaring. In 1950 kocht vader Jan Oomen het oorspronkelijke boerenbedrijf aan de Koelestraat 33 in Oud Gastel.Jan Oomen was er één van dertien ambachten en heeft dan ook van alles uitgeprobeerd. Van mestkuikens en varkens tot gestoomde aardappelen, kunstmest en vlas. Hij begon drie keer opnieuw! De derde keer was het raak en opende hij in 1966 een vrije pomp onder de naam Oomen. Half jaren `70 werd de naam verandert in Jora. Deze kwam voort uit de familienamen (Jan) Oomen en Rasenberg (Annie). De bedrijfskleuren werden geel, wit en rood. Helaas bleken dit ook de kleuren te zijn van een oliemultinational. Zij spande in 1997 een rechtzaak aan waardoor de familie zich gedwongen zag de huisstijl te veranderen naar de huidige kleuren. De rood/gele letters en logo zijn gebleven maar met als hoofdkleur donkerblauw. Als pleister op de wond kreeg de familie veel steun en positieve reacties op de nieuwe kleuren.

Toenmalig burgemeester Andriessen opende het tankstation. De prijs voor de "gewone" benzine was FL. 0,478 cent. Bij de pomp kwam een klein winkeltje dat helemaal volgestouwd werd met artikelen, van maandverband tot steigers en wol. Naast het werk op het tankstation reed Jan Oomen ook met een tankwagen van 4000 liter naar de klanten om hen te voorzien van brandstoffen. De klanten konden 24 uur per dag, 7 dagen per week op hun rekenen.

In 1980 nam Richard het bedrijf over van zijn vader en zo groeide het bedrijf met de jaren. In 1996 werd het huidige tankstation aan de Standerdmolen op bedrijventerrein De Korenweide in Oud Gastel geopend. Steeds meer klanten vonden hun weg naar het moderne tankstation. In 1998 werden op het oude station in de Koelestraat voor de laatste keer de rood-gele vlaggen in de masten gehangen. Op oudjaarsdag kwam Jan Oomen nog één keer terug om als pompbediende alle medewerkers van het eerste uur te voorzien van een volle tank brandstof. Ook burgemeester Andriessen was hierbij aanwezig en kreeg zijn tank door Jan gevuld. Met het plaatsen van een hangslot op de pompen sloot de oud-burgemeester het tankstation.

Als laatste handeling werden de vlaggen symbolisch door Jan Oomen gestreken. Hiermee sloot het tankstation definitief haar deuren. Jora Oliehandel is echter nog steeds gevestigd aan de Koelestraat. Broer Hans begon in Oudenbosch een eigen tankstation en garagebedrijf, zus Marie-Louise runt een tankstation in Klundert en broer Jean-Pierre drijft in Oud Gastel zijn eigen handel in automaterialen.

 

 
Richard Oomen
directeur Jora Oliehandel

 

Jora Nieuws
Er zijn geen nieuwsberichten om te tonen.